کشف یک سلول گیاهی تازه با پتانسیل ضد پیری در انسان
دانشمندان امکان پذیر در حال نزدیکتر شدن به مقصد خود برای جلوگیری از روال پیری باشند چون به تازگی یک رقیب تازه در این مسابقه کشف کردهاند. اندامک خاصی در سلولهای گیاهی وجود دارد که بیشتر از یک قرن است که شناخته شده است. با این حال، این جواهری است که در طول سالها مورد دقت قرار نگرفته چون تحقیقات بسیاری برای فهمیدن آن انجام نشده است.
به نقل از آیای، به تازگی یک گروه تحقیقاتی در دانشگاه کالیفرنیا ریورساید UCR تصمیم گرفت این سلولهای گیاهی را مورد مطالعه قرار دهد تا اشکار کند کدام قسمت از سلولهای گیاهی مسئول کنترل جواب آنها به سختی ناشی از عواملی همانند نور زیاد کم یا نمک زیاد می باشند. در کمال شگفتی، آنها دریافتند که این اندامک و پروتئینی در آن که مورد مطالعه قرار نگرفته می بود، مسئول نگه داری اندامک با کنترل این که آیا گیاه از ماندن مداوم در تاریکی جان سالم به در میبرد یا خیر، می باشند.
کتی دهش(Katie Dehesh)، استاد برجسته بیوشیمی مولکولی و یکی از نویسندگان این مطالعه انتشار شده در مجله Nature Plants، میگوید: برای ما، این یافته یک خرید وفروش بزرگ است. برای اولین بار، ما اهمیت بالای یک اندامک در سلول را تعریف کردیم که قبلا در روال پیری نقش نداشته است.
این اندامک به نام دستگاه گلژی Golgi، از مجموعهای کیسه فنجانی با پوشش غشایی راه اندازی شده است و ماموریت دستهبندی مولکولهای حاضر در سلول را برای مطمعن از رسیدن آنها به مکانهای مناسب بر مسئولیت دارد. پروتئینی به نام COG با کنترل و هماهنگ کردن حرکت کیسههای کوچکی که مولکولهای دیگر را به اطراف سلول منتقل میکنند، این کار را انجام میدهد.
پروتئین COG و جسم گلژی با یکدیگر کار میکنند، چون این پروتئین چیزی است که به جسم گلژی پشتیبانی میکند تا قندها را به پروتئینها یا لیپیدهای دیگر قبل از ارسال آنها به مکانهای مورد نیاز در گیاه بچسباند.
هسونگ چوی(Heeseung Choi)، محققی در قسمت گیاهشناسی و علوم گیاهی و اولین نویسنده این مطالعه تازه، نحوه کار پروتئین و اندامک را با هم گفت.
چویی نوشت: گلژی همانند اداره پست سلول عمل میکند. آنها پروتئینها و لیپیدها را بستهبندی میکنند و به جایی که نیاز دارند ارسال میکنند. گلژی صدمهدیده میتواند علتسردرگمی و مشکل در فعالیتهای سلول بشود و بر نحوه کارکرد سلول و سالم ماندن آن تأثیر بگذارد.
تاثییر پروتئین COG بر سلولهای گیاهی
بعد از کشف مقدار اهمیت پروتئین COG برای سلامتی گیاهان، تیم تحقیقاتی تصمیم گرفت به کاوش عمیقتر در رابطه چگونگی تأثیر این پروتئین بر رشد این گیاهان بپردازد. آنها با کار با دو گروه از گیاهان، برخی را اصلاح کردند تا نتوانند این پروتئینها را تشکیل کنند. همانطور که انتظار میرفت، گیاهان اصلاح شده هیچ مشکلی در رشد در شرایط عادی نداشتند و نمیشد آنها را از گیاهان اصلاح نشده تشخیص داد. اما در تاریکی شرایط فرق داشت.
چوی میگوید: در تاریکی، گیاهان جهشیافته نشانههایی از پیری را نشان دادند که طبق معمول در گیاهان وحشی و اصلاح نشده نزدیک به روز نهم ظاهر خواهد شد. اما در جهشیافتهها، این نشانهها تنها در عرض سه روز آشکار شد. این به این علت است که محروم کردن گیاهان از نور دسترسی آنها را به نور خورشید برای تشکیل قند برای پشتیبانی به رشد آنها محدود میکند.
بعد از معکوس کردن جهش و برگشت دادن این پروتئین به گیاه، تیم تحقیقاتی خاطرنشان کردند که بلافاصله گیاهان به زندگی بازگشتند، طوری که انگار هیچ زمان در حال مرگ نبودهاند.
شوق مهم اکنون در این حقیقت نهفته است که اجسام گلژی نه تنها در گیاهان وجود دارند، بلکه در انسانها و همه موجودات یوکاریوتی نیز وجود دارند. دهش خاطرنشان کرد که این تحقیق به طور موثر دانش گسترش یافتهای در رابطه چگونگی پیری گیاهان اراعه میدهد که در کشف سرنخهایی در رابطه روال پیری انسان زیاد سودمند خواهد می بود.
از این رو، این تیم در حال برنامهریزی برای ادامه مطالعه مکانیسمهای مولکولی می باشند تا ببیند چه مقدار به دستیابی به پیشرفتی در رابطه با بیماریهای مرتبط با افزایش سن در انسانها نزدیک خواهد شد.