اقتصاد

دولت سیزدهم چه مقدار بدهی برای دولت سپس برجای گذاشته؟_صبح سریع


به گزارش صبح سریع

اما دولت سیزدهم در عمر مختصر کمتر از سه سال خود چه مقدار اوراق فروخته است؟

بر پایه گزارشی که بانک مرکزی در اخرین روز سال ممتشر کرد، اندوخته‌گذاران حقیقی و حقوقی طی ۳۶ مرحله حراج‌های برگزار شده در سال ۱۴۰۰ در کل ۹۰۶.۰ هزار میلیارد ریال اوراق مالی اسلامی دولتی (مرابحه عام) خریداری کردند که در قیاس با کارکرد سال قبل (۱۲۵۷.۴ هزار میلیارد ریال)، نزدیک به ۲۸ درصد افت مشخص می کند.

از مجموع اوراق فروخته شده در سال ۱۴۰۰، رقمی معادل ۲۲.۷ هزار میلیارد تومان در سه ماه اول فروش رفته است و حساب این رقم به پای دولت روحانی گذاشته می‌شود. ۶۷.۹به این ترتیب هزار میلیارد تومان اوراقی است که به طور کلی در سال ۱۴۰۰ در دوره تصدی دولت سیزدهم به فروش رفته است.

براین مبنا و در سال ۱۴۰۰، سهم شراکت بانک‌ها و دیگر اندوخته‌گذاران (صندوق‌های اندوخته‌گذاری با درآمد ثابت، شرکت‌های بیمه و دیگر اشخاص حقیقی و حقوقی) از خرید اوراق مالی اسلامی دولتی طی حراج‌های اولیه برگزار شده به ترتیب نزدیک به ۲۶ و ۷۴ درصد می بود.

سال ۱۴۰۱

در سال ۱۴۰۱ حراج اولیه اوراق مالی اسلامی توسط دولت از ۳ خردادماه ۱۴۰۱ اغاز و تا آخر سال با برگزاری ۴۳ مرحله حراج هفتگی در ۲۸ اسفندماه ۱۴۰۱ آخر پذیرفت. طی حراج‌های برگزار شده اندوخته‌گذاران در کل ۱۱۹۵.۶ هزار میلیارد ریال اوراق مالی اسلامی (مرابحه عام) خریداری کردند که در قیاس با کارکرد سال قبل (۹۰۶ هزار میلیارد ریال) نزدیک به ۳۲ درصد افزایش مشخص می کند. در این سال سهم شراکت بانک‌ها و موسسات اعتباری غیربانکی از خرید اوراق مالی اسلامی (فقطً از طریق ارسال خواست به بانک مرکزی)، طی حراج‌های اولیه برگزار شده نزدیک به ۲۶ درصد می بود و خرید بقیه اوراق توسط صندوق‌های اندوخته‌گذاری با درآمد ثابت، شرکت‌های بیمه و دیگر اشخاص حقیقی و حقوقی نزدیک به ۷۴ درصد صورت گرفت. نمودار زیر فروش اوراق مالی اسلامی را در حراج‌های متوالی مشخص می کند. ملزوم به توضیح است، برگزاری حراج‌اوراق در سال آینده مطابق با قانون بودجه سال ۱۴۰۲ کل سرزمین و تعیین سقف انتشار کردن اوراق مالی اسلامی و این چنین تصویب آیین‌نامه‌ اجرایی مربوط به آن خواهد می بود.

سال ۱۴۰۲

در سال ۱۴۰۲، حراج اولیه اوراق مالی اسلامی توسط دولت از ۱۰ مردادماه اغاز و تا آخر سال با برگزاری ۳۳ مرحله حراج هفتگی در ۲۸ اسفندماه آخر یافت. طی حراج‌های برگزار شده در سال ۱۴۰۲، اندوخته‌گذاران در کل ۱۶۱۰.۸ هزار میلیارد ریال اوراق مالی اسلامی (مرابحه عام) خریداری کردند که در قیاس با کارکرد سال قبل (۱۱۹۵.۶ هزار میلیارد ریال) ۳۴.۷ درصد افزایش مشخص می کند. طی حراج‌های اولیه برگزار شده در سال ۱۴۰۲، سهم شراکت بانک‌ها و موسسات اعتباری غیربانکی از خرید اوراق مالی اسلامی از کارگزاری بانک مرکزی(سازوکار حراج)، ۲۱.۲ درصد و سهم شراکت صندوق‌های اندوخته‌گذاری با درآمد ثابت، شرکت‌های بیمه، بانک‌ها و موسسات اعتباری غیربانکی و دیگر اندوخته‌گذاران حقیقی و حقوقی از دیگر شرکت‌های کارگزاری(سازوکار حراج و اراعه تدریجی) نزدیک به ۷۸.۸ درصد می بود.

به این ترتیب در محموع مطابق گزارش‌های اراعه شده از سوی بانک مرکزی در فاصله سال‌های ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ برابر با ۳۷۱۲.۴ هزار میلیارد ریال یا ۳۷۱ هزار و ۲۴۰ میلیارد تومان اوراق از سوی دولت فروخته شده است . از سرجمع این رقم ۲۲.۷ هزار میلیارد تومان باید کسر شود چرا که این مبلغ در سه ماه اول سال ۱۴۰۰ یعنی در دوره تصدی دولت روحانی فروخته شده است. به این ترتیب سرجمع در کمتر از سه سال ۳۴۸ هزار و ۵۴۰ میلیارد تومان اوراق دولتی به فروش رفته است. این بدهی میراثی است که دولت رییسی برای دولت آینده به جا خواهد گذاشت.

تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ها درباره انتخابات، سیاست، اقتصادی، ورزشی، حوادث، فرهنگ وهنر و گردشگری و تکنولوژی را در وب سایت خبری صبح زود دنبال کنید.

این در حالی است که در هشت سال تصدی دولت یازدهم و دوازدهم رقم فروش اوراق در نزدیک به ۴۰۰ هزار میلیارد تومان بوده است. این رقم از سوی خبرگزاری رسمی دولت اظهار شده است. مسئله مهم اینجاست که در سه سال اول فعالیت دولت یازدهم مقدار فروش اوراق دولتی تنها یازده هزار میلیارد تومان بوده است.

دسته بندی مطالب

اخبار کسب وکار ها

خبرهای ورزشی

خبرهای اقتصادی

خبرهای فرهنگی

اخبار پزشکی

اخبار فناوری



منبع