تیم اقتصادی دولت پزشکیان، زندگی سختی برای مردم رقم زده_صبح سریع
به گزارش صبح سریع
نگاهی به حرف هایهای مقامات اقتصادی در ماههای تازه مشخص می کند که آنان در یک سیکل معیوب قرار گرفتهاند.
فرزین در آبانماه و پیش از اتخاذ سیاست تازه، پیشبینی کرده می بود که نرخ تورم در آخر سال ۳۰ درصد باشد. او تثبیت نرخ ارز را عامل ارامش اقتصادی و تورم پایین دانست (ایرنا، ۱۴۰۳/۰۸/۱۹). شوک ارزی نرخ ارز توافقی جهت افزایش هزینههای تشکیل، سختی تقاضای نقدینگی و رشد انتظارات تورمی و درنهایت تحول حرکت مصرفکنندگان و تولیدکنندگان شده و در نتیجه با افزایش نرخ تورم نسبت به پیشبینی رئیس بانک مرکزی روبه رو خواهیم شد.
از نظر دیگر در شرایط التهابات بازار، همتی، وزیر اقتصاد، به بازار و دلالان مطلب میدهد که دولت عمل به خرید طلا کرده و قیمت طلا نیز افت نخواهد یافت. با فکر ارامش قیمت جهانی طلا، با دقت به شوک ارزی بازار توافقی، افزایش قیمت داخلی طلا قابل انتظار است، اما ایشان در مصاحبه پنجم دیماه برای جبران خطای خود، گمان افت قیمت طلا در ایران را داد؛ امری که به شوخی زیاد تر همانند می بود و در نتیجه همه همان مطلب دوم دی را جدی گرفتند. در نتیجه خطای آشکار ایشان، تقاضا برای طلا در بازار افزایش یافت.
این بار بانک مرکزی، سناریو را تکمیل کرد و خبرداد که یک میلیون سکه در بازار اراعه خواهد کرد. اما استدلال فرزین شگفت می بود. درحالیکه ماموریت بانک مرکزی، ارامشبخشی به بازار پول و تثبیت نرخ تورم و در نتیجه قوت خرید پول ملی است، او مقصد از اراعه سکه را جبران زیان مردم و نگه داری قوت خرید آنان فرمود (تابناک ۱۴۰۳/۱۲/۰۱). به عبارت سادهتر، پیشبینی این است که باز هم قیمت پولی ملی تضعیف شود و بانک مرکزی خود را ناتوان از انجام ماموریت مهم خود میداند و برای جبران آن عمل به فروش سکه میکند و مردم با تبدیل پولی که در حال افت قیمت است به طلا، میتوانند قوت خرید خود را نگه داری کنند. پیامدهای این عمل روشن است. احتمالا به همین علت باشد که همتی در مصاحبه خود بعد از جلسه هیئت دولت، از جواب به سوال درمورد مسائل ارزی و پول ملی شانه خالی کرد و از خبرنگاران خواست تا سؤالات خود را از ریاست بانک مرکزی بپرسند (۱۴۰۳/۱۲/۰۲).
یکی از با اهمیت ترین عمل های بانک مرکزی در این شرایط افت انتظارات تورمی است. برای این مقصد، بانک مرکزی باید بتواند مطمعن عمومی را به دست بیاورد. اهداف و سیاستهای شفاف و با دوام، خبررسانی منظم و سیاستهای پولی مؤثر در راستای ارامشسازی اقتصاد انجام دهد. بانک مرکزی هیچکدام را انجام نداده است و در نتیجه انتظارات تورمی افزایش یافته است.
تناقض گفتاری و مصاحبههای غیرعلمی یکی از مشکلات دولت است. درحالیکه در آبانماه فرزین، پیشبینی تورم ۳۰درصدی را نقل میکند، همتی علت افزایش نرخ ارز را تورم ۴۰ درصدی گفتن میکند (اکو ایران، ۱۴۰۳/۱۰/۰۳). اینها نشان خواهند داد که مقامات اقتصادی دولت دچار سردرگمی و روزمرگی شدهاند.
در جلسه همتی در مجلس، بر پایه شاخص قوت برابری خرید، قیمت ارز را در آخر آذر ماه، نزدیک به ۷۳ هزار تومان خبرداد. این در حالی است که این محاسبه به جهاتی دارای عیب است. اول این که سالها است که مبنای رسمی آمار، مرکز آمار ایران است. بر پایه شاخص اعلامی مرکز آمار، شاخص قیمت در اول سال ۱۴۰۱، عدد ۱۱۵.۹ و در آخر آذر ۱۴۰۳، عدد ۲۸۴.۴ بوده که که اگر نرخ تورم آمریکا از آن کاسته شود، نرخ ارز نزدیک به ۱۰ هزار تومان کمتر خواهد شد. علاوه بر مشکل یادشده، برای قیاس باید نکاتی مورد دقت قرار گیرد. مسئله اول، ارامش شرایط و فقدان انتظارات است که در سرزمین ما مفقود است. مسئله دوم، فکر تجارت آزاد بین کشورهاست که شرایط سرزمین ما تحریمی است. این چنین سال پایه برای محاسبه تورم و محاسبات ارزی است که سال مبنا یا سال ۱۳۹۵ یا ۱۴۰۰ باید در نظر گرفته شود.
دولت باید با منفعتگیری از توان علمی خبرگان و شنیدن دیدگاههای منتقدان، تلاش کند به یک اجماع نسبی برسد. دولت باید از قولهای توخالی دوری کند.
دسته بندی مطالب