لیست غذاهای ممنوعه برای سالمندان_صبح سریع
[ad_1]
به گزارش صبح سریع
داشتن یک رژیم غذایی سالم و مناسب در همه دورههای زندگی، از کودکی گرفته تا جوانی و سالمندی، از اهمیت زیاد بالایی برخوردار است و میتواند ضمانت کننده سلامت جسمی و ذهنی افراد باشد. با افزایش سن و تحول شرایط بدن، پایبندی به یک برنامه غذایی مناسب و دقت به مواد غذایی زیان اور برای سالمندان، اهمیت بیشتری اشکار میکند.
در این مرحله ملزوم است بدانید کدام یک از مواد غذایی برای سالمندان ممنوع می باشند و کدام یک برای آنان مفیدند. با دقت به اهمیت این نوشته، ما این نوشته را برای شما گردآوری کردهایم تا اطلاعات ملزوم درمورد انواع مواد غذایی زیان اور و ممنوعه برای سالمندان را در اختیارتان قرار دهیم، لطفا همراه ما باشید.
غذاهای ممنوعه و زیان اور برای سالمندان
همانگونه که پیشتر اشاره شد، افزایش سن زیاد تر با ابراز بیماریهای گوناگون و افت توان جسمی همراه است. از این رو، بهترین راه برای داشتن زندگیای سالم و کمخطر در این دوره، پرهیز از مصرف مواد غذایی زیان اور و ممنوعه است. در اینجا فهرستی از مواد غذایی را تهیه کردهایم که مصرف آنها برای سالمندان میتواند خطرناک باشد و سلامت آنان را به مخاطره بیندازد. با شناخت این موارد، میتوانید از ابراز تعداد بسیاری از مشکلات و بیماریها در عزیزان سالمند خود پیشگیری کنید.
غذاهای شور
نمکی که روزانه از طریق مواد غذایی گوناگون مصرف میکنیم، میتواند سدیم مورد نیاز بدن را فراهم کند. به طور کلی، هر فرد بالغ باید روزانه نزدیک به ۵ گرم نمک مصرف نماید تا سدیم ملزوم برای بدنش فراهم شود. این مقدار نمک بهتر است از طریق منبع های غذایی گوناگون به بدن برسد تا جذب بهتری داشته باشد.
مصرف بیشتر از حد نمک، بهاختصاصی در سنین بالا، میتواند عوارض بسیاری به همراه داشته باشد که جان فرد را به خطر میاندازد. از جمله عوارض مصرف زیاد نمک در دوران سالمندی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
پوکی استخوان، ناراحتی کلیوی، سختی خون بالا، آسم، سرطان معده
غذاهای شیرین
مصرف غذاها و نوشیدنیهای شیرین، سطح قند خون را افزایش میدهد که به جستوجو آن جهت افزایش سختی خون نیز میشود. علاوه بر این، مصرف بیشتر از حد مواد غذایی شیرین، تبدیل افزایش وزن و چاقی در سالمندان میگردد. این عوامل در کل میتوانند عوارض زیر را به همراه داشته باشند:
بیماریهای قلبی و عروقی، کمردرد، پادرد
غذاهای چرب
مواد غذایی چرب حاوی چربیهای اشباع و ترانس می باشند و به همین علت میتوانند برای سلامتی همه افراد، بهاختصاصی سالمندان، خطرناک باشند. چربیهای اشباع میتوانند در دیواره رگهای خونی رسوب کرده و علتابراز مشکلات قلبی و عروقی شوند. از جمله این مواد غذایی میتوان به غذاهای سرخکرده، چیپس، شکلات، فستفود و دیگر خوراکیهای شبیه اشاره کرد که پرهیز از مصرف آنها در سنین بالا پیشنهاد میشود.
غذاهای سنگین
با افزایش سن، توانایی بدن برای هضم مواد غذایی و انجام فرآیندهای گوارشی افت مییابد. به همین علت به افراد بالای ۵۵ سال پیشنهاد میشود از مصرف غذاهای سنگین و پرخوری پرهیز کنند.
غذاهای فرآوری شده
غذاهای فرآوری شده همانند کنسروها و فستفودها حاوی مقادیر بسیاری سدیم، چربی، مواد نگهدارنده و شکر می باشند. همه این ترکیبات میتوانند در سنین بالا به سلامت افراد صدمه برسانند. به این علت پیشنهاد میشود سالمندان از مصرف اینگونه مواد غذایی پرهیز کنند تا خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و سختی خون بالا را افت دهند.
قهوه
قهوه و کافئین حاضر در آن، علاوه بر تشکیل انرژی، میتوانند با سلولهای سرطانی نیز مقابله کنند. با این حال، باید دقت داشت که قهوه میتواند جهت افزایش ضربان قلب و سختی خون موقت شود و به همین علت برای سالمندان خطرآفرین باشد. این چنین، از آنجا که سالمندان عموماً خواب سبکتر و کمتری نسبت به جوانان دارند، مصرف قهوه میتواند مشکل بیخوابی را در آنان تشدید کند. از دیگر عوارض مصرف قهوه در سالمندان میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
افت آب بدن، حس خستگی، استرس و اضطراب، تحریک اسید معده
نوشیدنیهای رژیمی
در تشکیل نوشیدنیهای رژیمی از قندهای مصنوعی منفعت گیری میشود که خود این ماده میتواند علتافزایش وزن و بالا رفتن قند خون در سالمندان گردد. کالری پایین این نوشیدنیها امکان پذیر جهت شود افراد مقدار بیشتری از آن ها را مصرف کنند که این کار میتواند به نتایج معکوس منجر شود.
جوانه خام
جوانههای خام در محیطهای گرم و مرطوب رشد میکنند و این شرایط، عرصه مناسبی برای تکثیر باکتریهای گوناگون فراهم میسازد. از آنجا که سالمندان طبق معمولً سیستم ایمنی ضعیفتری دارند، گمان ابتلای آنان به بیماریهای باکتریایی ناشی از مصرف جوانههای خام به مراتب زیاد تر است.
گوشتهای نیمهپخته
گوشت خام محیطی زیاد مناسب برای رشد عوامل بیماریزایی همانند باکتریهای اِکُلی (E. coli) و سالمونلا محسوب میشود. از نظر دیگر، سیستم ایمنی و دستگاه گوارش سالمندان در قیاس با دیگر گروههای سنی ضعیفتر است. به این علت، به سالمندان پیشنهاد میشود از مصرف گوشتهای خام یا نیمهپز پرهیز کنند تا سلامتشان نگه داری گردد. دقت به این مسئله نیز حائز اهمیت است که گوشت کاملاً پخته شده، علاوه بر هضم آسانتر، از ابتلا به بیماریهای انگلی نیز پیشگیری میکند.
گریپفروت
گریپفروت میوهای همانند به پرتقال و منبعی غنی از ویتامین C محسوب میشود. به همین علت مصرف آن در فصول سرد سال برای پیشگیری از سرماخوردگی و آنفلوآنزا پیشنهاد میشود. با این حال، باید دقت داشت که این میوه علیرغم فوایدش، امکان پذیر با تعداد بسیاری از داروها تداخل داشته باشد. به گفتن مثال، مبتلایان به فشارخون بالا باید از مصرف گریپفروت خودداری کنند، چون این میوه میتواند آنزیم مورد نیاز برای تجزیه داروی سختی خون را مهار کرده و تبدیل افزایش خطرناک سختی خون شود.
نوشیدنیهای غیرپاستوریزه
پیشنهاد میشود مدام از نوشیدنیهای پاستوریزه منفعت گیری کنید، چرا که مصرف انواع غیرپاستوریزه امکان پذیر علتورود باکتریهای زیان اور به بدن شده و خطر ابراز مسمومیت غذایی را افزایش دهد.
شیر خام
مصرف شیر خام و نجوشیده میتواند جهت رشد باکتریهای خطرناکی همانند اِکُلی، لیستریا و سالمونلا در بدن شود. به همین علت، پیشنهاد میشود برای پیشگیری از مسمومیتهای غذایی، حتماً از شیرهای پاستوریزه منفعت گیری نمایید.
ماهی خام
مصرف ماهی و دیگر غذاهای دریایی خام (همانند سوشی) برای سالمندان زیاد خطرناک است. این دسته از مواد غذایی میتوانند حاوی انگلها و عوامل بیماریزای بسیاری باشند. برای مطمعن از سلامت این مواد، ملزوم است غذاهای دریایی حداقل به زمان ۴ روز در فریزر منجمد شوند و یا به طور کامل پخته شوند تا کلیه عوامل بیماریزا از بین بروند. به این علت، به سالمندان پیشنهاد میشود از مصرف ماهی به طور خام خودداری کنند.
تخممرغ
تخممرغ با دارا بودن مواد مغذی زیاد و سطح کلسترول بالا، باید در سنین بالا با اعتدال مصرف شود. پزشکان پیشنهاد میکنند مصرف تخممرغ به ۳ تا ۴ عدد در هفته محدود شده و راه حلهای پختی همانند آبپز کردن به جای سرخ کردن مورد منفعت گیری قرار گیرد. این چنین مشورت با پزشک برای تنظیم مقدار مصرف با دقت به شرایط سلامت فرد الزامی است.
پنیر نرم
پنیرهای نرم به علت دارا بودن اسیدیته پایینتر، محیط مساعد برای رشد میکروارگانیسمها محسوب خواهد شد. در حالی که افراد جوان طبق معمولً قادر به مقابله با این باکتریها می باشند، دستگاه گوارش و سیستم ایمنی سالمندان زیاد تر ضعیف تر بوده و توانایی ملزوم برای دفع این عوامل بیماریزا را ندارد. به این علت پیشنهاد میشود سالمندان حتماً از پنیرهای پاستوریزه منفعت گیری کنند تا خطر ابتلا به عفونتهای باکتریایی همانند لیستریا افت یابد.
نان سفید
نان سفید که از آرد تصفیهشده تهیه میشود، برای سالمندان قابلیت هضم دشوارتری دارد. پیشنهاد میشود این نوع نان با گزینههای سالمتر همانند نانهای سبوسدار یا نان چندغله جانشین شود. نانهای کامل با دارا بودن فیبر، ویتامینها و مواد معدنی زیاد تر، میتوانند به بهبود فرآیند گوارش و جذب بهتر مواد مغذی در سالمندان پشتیبانی شایانی نمایند.
افراد بالای ۶۵ سال با تغییرات قابلتوجهی در توانمندیهای جسمی و حواس خود روبرو خواهد شد. افت حس چشایی و بویایی از با اهمیت ترین چالشهای این دوره است، تا جایی که تعداد بسیاری از سالمندان از بیمزگی غذا شکایت دارند. این تغییرات، لزوم دقت دقیق به تغذیه سالمندان را برای نگه داری سلامت جسمی آنان پررنگ میکند.
در این چنین شرایطی، دو الگوی رفتاری دلواپسکننده در سالمندان مشاهده میشود:
برخی به علت افت حواس به پرخوری روی میآورند که میتواند تبدیل چاقی و بیماریهایی همانند دیابت و سختی خون شود.
برخی دیگر به علت افت اشتها یا عوامل دیگر، با کمخوری و سوءتغذیه روبه رو خواهد شد که خطری جدی برای سلامت محسوب میشود.
مسئله حائز اهمیت این است که تجویز رژیمهای سخت، تکغذایی و افراطی برای سالمندان کاملاً ممنوع است. یک برنامه غذایی صحیح و اصولی میتواند تأثیر بسزایی در سلامت و نشاط سالمندان داشته باشد. همانگونه که در این نوشته بازدید شد، آگاهی از غذاهای زیان اور و کنترل مقدار و نحوه مصرف آنها، نقش مهمی در نگه داری سلامت این عزیزان ایفا میکند.
پافشاری پایانی: مراقبت تغذیهای از سالمندان نیازمند دقت همزمان به دو خطر متضاد پرخوری و کمخوری است، و هرگونه مداخله غذایی باید تحت نظارت متخصصان تغذیه و با درنظرگیری شرایط خاص هر فرد صورت پذیرد.
دسته بندی مطالب
[ad_2]